social



Κέικ με μήλα

Το απόλυτο φθινοπωρινό κέικ με μήλο από την δεσποινίδα Νέλη, δεν έχει μόνο μήλο μέσα του! Μηλίτης, αποξηραμένο μήλο και πουρές μήλου, είναι τα τρία μυστικά της Νέλης που θα δώσουν ακαταμάχητη γεύση μήλου σε αυτό το κέικ και δικαίως θα βρει τη θέση του στις gourmet συνταγές του κοτετσιού!

Υ.Γ.: Η δεσποινίδα Νέλη δεν χάνει την ευκαιρία να απολαύσει ένα ποτηράκι μηλίτη την ώρα που το φτιάχνει ;)

Υλικά:

  • 1 κούπα μηλίτη (εναλλακτικά, χυμό μήλο)
  • 3/4 κούπας αποξηραμένο μήλο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 1 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ. γλυκού σόδα
  • 2/3 κούπας καστανή ζάχαρη
  • 1 κούπα πουρές μήλου
  • 1 μεγάλο αυγό (ή 2 μεσαία) 
  • 115 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 1 κ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κ. γλυκού κανέλα
  • 1/2 κ.γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1/4 κ. γλυκού  γαρύφαλλο
  • 1 μήλο κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 180º. Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα 23εκ. και τη στρώνουμε με λαδόχαρτο.
  2. Ετοιμάζουμε το μίγμα μήλου: Σε ένα κατσαρολάκι, βράζουμε τον μηλίτη με τα αποξηραμένα μήλα για περίπου 15 λεπτά ή ώσπου να εξατμιστεί όλο το υγρό. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Μόλις κρυώσει, μεταφέρουμε το μίγμα στον πολυκόφτη, προσθέτουμε τον πουρέ μήλου και χτυπάμε ώσπου να γίνουν κρέμα.
  3. Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και τη σόδα.
  4. Σε άλλο μπολ χτυπάμε με μίξερ το αυγό, τη ζάχαρη με την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το γαρύφαλλο, ώσπου το μίγμα να ασπρίσει. Προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά το βούτυρο χτυπώντας συνεχώς σε μέτρια ταχύτητα. Έπειτα προσθέτουμε το μίγμα μήλου (βλ. βήμα 2) και τη βανίλια και ανακατεύουμε. 
  5. Τέλος διπλώνουμε με απαλές κινήσεις το αλεύρι και τη σόδα, ώσπου να απορροφηθεί και να ενσωματωθεί καλά στο μίγμα.
  6. Μεταφέρουμε το μίγμα σε φόρμα και βουτάμε τις κομμένες φέτες του μήλου στην επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και κανέλα και ψήνουμε για 40 λεπτά ή ώσπου η οδοντογλυφίδα που θα καρφώσουμε να βγει καθαρή. Αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν σερβίρουμε.

 

 

 

Share: