social



Κρέμα Λεμονιού

Η μαντάμ Κοκό λατρεύει τα ελαφριά επιδόρπια! Την άνοιξη που τα αρωματικά λεμόνια έχουν την τιμητική τους και η λεμονιά στο κοτέτσι είναι φορτωμένη, η μαντάμ Κοκό και η ανέμελη Νέλη φτιάχνουν βαζάκια με lemon curd για όλο το χρόνο. Και όταν έχουν επισκέψεις, με ένα βαζάκι lemon curd και λίγη κρέμα γάλακτος, φτιάχνουν τις πιο απολαυστικές και βελούδινες κρέμες λεμονιού!

Για την κρέμα λεμονιού (4 μερίδες)

Υλικά:

  • 1/2 κούπα lemon curd* (έτοιμη ή χειροποίητη, βλ. συνταγή στο τέλος)
  • 1 κούπα κρέμα γάλακτος 35%, κρύα
  • 1/4 κούπας ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:

  1. Σε μπολ βάζουμε την κρύα κρέμα γάλακτος, την άχνη ζάχαρη και τη lemon curd.
  2. Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μίξερ για 5 περίπου λεπτά.
  3. Μοιράζουμε το μίγμα σε ποτηράκια και τα βάζουμε στο ψυγείο. Σερβίρεται κρύα.

* Για την lemon curd:

  • 4 κρόκοι (αβγά Large)
  • 2/3 κούπας (135γρ.) ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ. σούπας ξύσμα λεμονιού
  • 1/3 κούπας (80μλ) χυμός λεμόνι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 85γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  1. Ετοιμάζουμε το μπεν μαρί: ανάβουμε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή ένταση, βάζουμε νερό σε μια κατσαρόλα και τοποθετούμε από πάνω ένα μεταλλικό μπολ.
  2. Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπολ (αβγά, ζάχαρη, χυμό και ξύσμα λεμονιού, αλάτι) εκτός από το βούτυρο και αρχίζουμε να ανακατεύουμε με τον αβγογδάρτη. Ανακατεύουμε συνεχώς ώστε να μην κόψει η κρέμα, για 10 περίπου λεπτά. Αν η κρέμα δεν πήζει δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά.
  3. Μόλις η κρέμα αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα (σαν μαγιονέζα), αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο κομματάκια, το οποίο θα λιώσει. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει, σκεπάζοντάς την με διάφανη μεμβράνη.

Διατηρείται στο ψυγείο για 10 μέρες ή στην κατάψυξη για 6 μήνες.

Share: