social



Κέικ Λεμονιού

Η δεσποινίς Νέλη, γνωστή για την αδυναμία της στα λεμόνια και τα γλυκά, μας αποκαλύπτει τη συνταγή για το πιο ζουμερό, αρωματικό και αφράτο κέικ λεμονιού που έχετε δοκιμάσει! 

Δύο είναι τα μυστικά της: Πρώτον, το ξινόγαλο, που δίνει στο κέικ την υγρασία που χρειάζεται για να είναι ζουμερό αλλά ταυτόχρονα αφράτο. Δεύτερον, το χτύπημα του βουτύρου με το ξύσμα λεμονιού, που επιτρέπει στο αιθέριο έλαιο της φλούδας να βγάλει όλο του το άρωμα και να διαχυθεί ομοιόμορφα σε όλο το κέικ.

ΚΕΙΚ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ΜΕ ΓΛΑΣΟ

Υλικά ( για μια φόρμα 30εκ)

Για το κέικ:

  • 1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 1/2 κουταλιά γλυκού baking powder
  • 1/2 κουταλιά γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά σούπας ξύσμα λεμονιού
  • 120γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 2 αυγουλάκια μεγάλα
  • 1 κουταλιά γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
  • 1/2 κούπα ξινόγαλα

Για το σιρόπι :

  • 1/4 κούπας χυμό λεμονιού
  • 3 κουταλιές σούπας άχνη ζάχαρη

Για το γλάσο:

  • 1 κούπα άχνη ζάχαρη
  • 2,5 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
  • λίγο γάλα προαιρετικά

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 180ºC.
  2. Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι.
  3. Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού ώσπου το μίγμα να αφρατέψει και να ασπρίσει.
  4. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγουλάκια, χτυπώντας σε μέτρια ταχύτητα. Βάζουμε το χυμό λεμονιού και τη βανίλια και χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθούν.
  5. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε εναλλάξ σε δόσεις το αλεύρι και το ξινόγαλα.
  6. Γεμίζουμε τη φόρμα με το μίγμα και ψήνουμε για 50-55 λεπτά.
  7. Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και ετοιμάζουμε το σιρόπι, ανακατεύοντας απλά το χυμό λεμονιού με τη ζάχαρη. Σιροπιάζουμε το κέικ και το αφήνουμε να κρυώσει καλά, πριν το περιχύσουμε με το γλάσο που θα ετοιμάσουμε στο επόμενο βήμα...
  8. Για το γλάσο, ξεκινάμε ανακατεύοντας 2,5 κουταλιές χυμό λεμονιού και 1 κούπα ζάχαρη. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά λίγο γάλα για να το αραιώσουμε. Το γλάσο πρέπει να είναι πηχτό. Περιχύνουμε το κέικ και αφήνουμε το γλάσο να στεγνώσει πριν το σερβίρουμε.

 

 

 

Share: